torstai 3. toukokuuta 2012

TEKIJÄNOIKEUSPÄIVÄTekijänoikeuspäivä tänään Hyvonilla Anne Rongas ja Tarmo Toikkanen

Sitä sun tätä - hajanaisia muistiinpanoja tekijänoikeuspäivästä ;)

Teoskynnys - mikä on riittävän omaperäistä? Mikä ylittää teoskynnyksen? Pelkkä omaperäinen idea ei riitä vaan pitää olla jokin teos. Selittävät piirrokset eivät ylitä teoskynnystä. Jos kukaan muu samaan työhön ryhtyessään ei kykene samaan visualisointiin niin  silloin se tulkitaan teokseksi.


Selittävät piirrokset eivät ylitä teoskynnystä, eli eivät ole tekijänoikeuden piirissä

Käsityöohjeet oivät ole teoksia

Ruokareseptit eivät ole teoksia

Jos sinulla on kuningasidea niin pidä se salassa - jos haluat ettei joku muu lähde sitä toteuttamaan =) - sillä ideaa ei suojaa tekijänoikeuslaki. Tai sitten anna muiden kehittää kuningasideastasi aivan huippu, mutta tällöin et itse hyödy ideastasi.

© COPYRIGHT
Oikeus tehdä kopioita vain teoksen oikeuksien omistajalla. Kopioiden tekeminen, julkinen levittäminen muilta kuin oikeuksien omistajilta kielletty. Copyright merkintää ei ole välttämättä oltava, tekijänoikeus syntyy ilman merkin käyttöäkin.

Suoja-aika 70 vuotta tekijän kuolemasta.


Valokuva, ääni, video on automaattisesti yksinoikeuden piirissä

Yksityisyydensuoja - suojaa ihmisiä - et voi julkaista esim. vappubiletys videota youtubessa ilman asianomaisten lupaa ;)

Mainoskäyttöön ei saa käyttää kasvokuvia ilman kyseisen henkilön lupaa


Yksityiskäyttö sallittua
- Kirjan voi kopioda pelkkään yksityiskäyttöön - VAIN YKSITYISKÄYTTÖÖN!

Lehtijutun skannaaminen blogiin, facebookkiin ym. ei ole sallittua

Digitaalinen portfolio - pyydä luvat omista lehtijutuista, jotta voi liittää ne esim. netti portfolioosi

CC-Creative Commons Lisenssi, joka pitäisi tuntea. Täältä taas voit hakea kuvamateriaalia käyttöösi CC Search (esim. kirjan kansiin, postikortteihin jne.)

Miksi kannattaa julkaista omia kuvia ja teoksia CC-lisensoituna? Voit näin julkaista omaa materiaaliasi ja ansaita mainetta netissä. Nettimaine tietyn asiantuntijapiirin piirissä kasvaa. Voit jäädä mieliin ja tulla tunnetuksi =) Tämä on tietysti avoin lisenssi ja antaa muille oikeudet käyttää materiaaliasi.

Jos joku on ladannut kuvan julkisesti nettiin - voit katsella kuvaa, mutta et käyttää.

Kalliopiirrosten ja kansanperinnekuvioiden

Teos suojaa aihetta - muumit, akuankka jne. et voi käyttää omiin printteihin, neuleisiin, julisteisiin ym. Mikki Hiirtä, Akua, Karvista jne.

Lähioikeudet suojaa tallennetta, ei aihetta. Jos valokuvaat varpaita voivat muutkin valokuvata varpaita, mutta sinulla on oikeudet omaan varvaskuvaasi

Wikimedia commons - hyvä medialähde

-jori vapaasti tempaisi muistiinpanoja Annen ja Tarmon esityksestä -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti