TO-JAKSOT


Ennen työpaikalla tapahtuvaa oppimista


Työpaikan hakeminen

  • Ennen työpaikan hakua mieti mitä haluat tulevalla jaksollasi oppia.
  • Etsi ainakin viisi vaihtohtoista paikkaa, joihin voisit hakea.
  • Valmistaudu huolella soittoon sekä käyntiin työpaikalla. Kirjaa muistilapulle ylös jakson ajankohta.
  • Sovi milloin voit tulla kirjoittamaan koulutussopimukset.

Koulutussopimukset

  • Työpaikalla tapahtuvaa oppimista ei voi aloittaa ennen kuin koulutussopimukset on allekirjoitettu ja kullakin osapuolella on omat paperit.
  • Tarvitset kolme kappaletta valmiiksi täytettyjä koulutussopimuksia. Sopimuksen kirjoittamista varten tarvitaan työpaikan virallinen nimi, y-tunnus, katuosoite, yhteyshenkilön nimi, puhelinnumero ja s-postiosoite

Työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana

Olet työpaikalla oppimassa ja haltuunottamassa uusia asioita. Osan visualistin opinnoista opit työpaikalla ja osan koulussa. Myymälöissä opit esimerkiksi mallinukkien käsittelyä, esillepanojen rakentamista, ohjeistusten lukemista, hyllyttämistä, hälyttämistä, kuormien purkamista ja asiakaspalvelua ja myyntityötä. Lehdissä opit lisää kuvausjärjestelyistä, tuotetuntemuksesi kasvaa ja opit uusimmista trendeistä. Mainostoimistoissa taas syvennät osaamistasi graafisesta suunnittelusta, taitto- ja kuvankäsittelyohjelmistojen käyttöä ja kamppanjasuunnittelua. Jokainen työpaikka on erilainen ja sinä saat itse suunnitella oma oppimispolkusi.

Työpaikan pelisäännöt

  • Selvitä tarkoin työpaikkasi aikataulut. Milloin työt alkavat minäkin päivänä ja milloin päättyvät, milloin ja minkä mittaiset tauot ovat? Noudata työaikoja säntillisesti ja varaudu tarpeen vaatiessa joustamaan, jos työpäivän päätteksi pitää saattaa jokin työ kuntoon. 
  • Pukeudu työpaikalle asiallisesti ja siististi. Tummat pitkät housut ja pitkähihainen paita toimivat useimmiten. Muista, että verkkarit, liian avonaiset pääntiet, minihameet ja hihattomat paidat eivät kuulu työpukeutumiseesi. Lävistykset ja suuret korumäärät kannattaa jättään kotiin työpäivän ajaksi. Jos saat työpaikaltasi työvaatteet niin pukeudu niihin. 
  • Ruoka ja kahvitauot ovat työpaikoilla yleensä lyhyitä. Nopein ja helpoin tapa huolehtia omasta jaksamisestasi on ottaa terveelliset eväät mukaan. 
  • Muista tervehtiä työntekijöitä saapuessasi työpaikalle ja muistathan myös sanoa heipat lähtiessäsi. 
  • Työviikon pituus on aina 37,5h. Työvuorosi voivat vaihdella jakson aikana, siten että teet välillä aamuvuoroja, iltavuoroja ja viikonvaihdevuoroja. 
  • Käytä päivittäinen työaikasi tehokkaasti ja pyydä aina tarvittaessa apua. Taskussa on hyvä pitää pientä muistivihkoa, johon saa laitettua ylös päivän työlistaa. 
  • Työpäivän ajaksi on syytä kännykkä jättää pukukaappiin. Työpäivän aikana ei voi siis käyttää kännykkää. 

Sairastuminen ja tapaturmat

  • Jos sairastut niin sinun pitää ilmoittaa välittömästi asiasta työpaikallesi sekä jaksoa ohjaavalle opettajallesi. Tekstari ei riitä vaan hoida asia soittamalla.  
  • Työpaikalla pätevät työpaikan sairaspoiussaolokäytänteet. Selvitä työpaikan kanssa tarvitsetko heti ensimmäiseltä sairaspäivältä lääkärintodistuksen. Tarvittaessa hankit lääkärintodistuksen ja toimitat työpaikalle. 
  • Visualisteilla on käytössä nollatoleranssi poissaolojen suhteen. Eli jos sairastut tai olet muusta syystä poissa työpaikalta sinulle ei kerry siltä ajalta osaamista. Jos riittävää osaamista ei kerry niin silloin työpaikalla tapahtuvaa oppimista jatketaan. 
  • Työmatkojen ja työpäivän aikana jokaisella oppijalla on vakuutukset koulun puolesta. Jos sinulle sattuu matkan tai työpäivän aikana jokin tapaturma niin ole heti yhteydessä koulutussihteeriimme Arja Viitakkeeseen 044-7704701. Hän laatii kanssasi tapaturmailmoituksen vakuutusyhtiölle 

Bloggaustehtävät

  1. Esittele työpaikkasi. 
  2. Esittele yrityksen tuoteryhmät, tuotealueet ja tuotteet pääpiirteittäin. Lisää kuvia havainnollistaaksesi postausta. 
  3. Esittele työpaikkasi esillepanoratkaisuja. Kerro mitä eroavaisuuksia eri esillepanoilla on. Minkä nimisiä esillepanot/esillepanoalueet ovat?
  4. Työpaikkasi sanasto. Listaa ainakin 15 uutta sanaa mitkä olet oppinut ja kerro mitä kukin sana tarkoittaa.
  5. Selvitä mitä lisämyynti ja ristiinmarkkinointi tarkoittavat. Kerro miten sinä teet lisämyyntiä yrityksessä ja miten sinä voisit tehostaa lisämyyntiä? Kerro kuvin ja omin sanoin miten ristiinmarkkinointi näkyy yrityksessä. 
  6. Trendit. Kerro kuvin ja sanoin mitkä ovat tällähetkellä vallalla olevat trendit.
  7. Työnkuva, tiimityö ja eri toimijoiden roolit. Tee kuvaus omasta työviikostasi, jossa kerrot edellä mainituista asioista. 
  8. Näiden bloggaustehtävien lisäksi muista postata arjestasi työpaikalla. Esittele aikaansaannoksiasi ja kerro työstäsi. Mitä olet oppinut?
  9. Myymälätila skannaus. Jokainen yritys, yhdistys, järjestö jne. yrittää rakentaa kilpailijoista erottuvaa identiteettiä. Identiteettiä rakennetaan mm. tuotteiden, palvelun ja visuaalisen ilmeen kautta. Myymälätilan skannaus tehtävänäsi on skannailla työssäoppimispaikkaasi. Millaisin visuaalisin keinoin työssäoppimispaikkasi rakentaa visuaalista identiteettiään? Heittäydy asiakkaan rooliin ja avaa silmäsi apposen ammolleen. Mitä näet ensimmäisenä kun lähestyt yritystä? Millainen sisäänkäyntialue on? Millaiset teippaukset, matot, a-telineet, valaistus, näyteikkunat jne. ovat? Mitä näet kun astut ovesta sisään? Millaiset värimaailmat, kalusteet, materiaalit, graafiset materiaalit, ykköspöytä jne. ovat? Kuinka tilassa ohjataan liikkumistasi? Miten myymälätilalayout ja reititykset rakentuvat? Tutki vieläkin tarkemmin miten mm. hintaviestintä, kuitit, pakkausmateriaalit on ratkaistu? Millainen on kassa-alue ja miten siellä toimitaan? Millainen on viimeinen näkymä kun poistut tilasta? Kuinka asiakaspa tervehditään, palvellaan ja kiitetään? Tutki vielä lopuksi yrityksen painettu esite- ja mainosmateriaali sekä verkkosivut ja somekanavat. Puhuvatko verkkosivut ja yritys samaa kieltä? Perustele mielipiteesi. Käytä tehtävän apuna vakuvuvaa, videota ja piirroksia.

Näyttö ja arviointikeskustelu

  • Työpaikalla tapahtuvan oppimisen yhteydessä annetaan näyttö. Näytössä osoitat oman osaamisesi ennakkoon sovitun työtehtäväkokonaisuuden yhteydessä.
  • Näyttö suunnitellaan yhdessä ennen näytön aloittamista. Näyttö koostuu jostakin / joistakin työtehtävistä mitkä tulisit muutoinkin työn yhteydessä tekemään. Esimerkiksi Asiakaspalvelun ja myyntityön näyttö voi olla jakson viimeisten kolmen viikon aikana tapahtuvat asiakaspalvelun ja myyntityön tehtävät. 
  • Näytössä arvioidaan: Arviointi käydään arviointikeskusteluna, jossa aloitetaan omasta itsearvioinnistasi. Tee siis huolellinen itsearviointi kirjallisena ennen arviointia ja ota kooste mukaasi arviointiin. 
  • Tee kirjallinen kooste näyttösi työvaiheista. Liitä koosteeseen kuvia ja nimeä jokainen työvaihe huolella. Kerro myös omin sanoin mitä kukin työvaihe piti sisällään. Ota tämä kooste mukaasi arviointiin. 

Vaitiolovelvollisuus

  • Sinulla on vaitiolovelvollisuus työpaikkasi sisäisistä asioista. Vaitiolovelvollisuus koskee kaikkia luottamuksellisia asioita, joita sinulle selviää jakson aikana. Lisäksi vaitiolovelvollisuus koskee kaikkia asiakkaisiin ja henkilökuntaan liittyviä asioita. Vaitiolovelvollisuus jatkuu jakson päätyttyä.

Työpaikalla tapahtuvan oppimisen jälkeen


Ruokaraha

  • Jos työpaikallasi ei ole työpaikkaruokailua niin olet oikeutettu saamaan ruokarahaa. Ruokaraha maksetaan jokaiselta työpäivältäsi. Ruokaraha on 3,35€/päivä
  • Ruokarahaa pitää erikseen anoa ruokarahalomakkeella, jonka löydät wilmasta. Palauta valmiiksi täytetty lomake välittömästi jakson päätyttyä opettajallesi. 
  • Ruokarahaa ei makseta, jos et ole itse anonut sitä tai toimittanut lomaketta välittömästi jakson jälkeen. 

Työpaikan esittely

  • Valmistaudu esittelemään työpaikkasi, päivittäiset työtehtäväsi ja kertomaan mitä opit jakson aikana. Esityksen kesto on noin 5min ja esitys sisältää runsaasti kuvia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti